Hem » Fakta » Stadsdelar

Stadsdelar

Prags övergripande geografi är relativt enkel. Floden Vltava, mer känt under det tyska namnet Moldau, rinner upp genom staden från söder till norr. Själva staden är utbrett runt floden med den gamla och nya staden på den östra sidan och den så kallade Lillsidan med slottsområdet på den västra. Öst och väst förbinds med flera broar, varav Karlsbron är den mest kända och den som är mest tillgänglig för fotgängare och besökare.

Staden är inte stor, i alla fall inte den innersta stadskärnan. Dock är det rekommenderat att hoppa på kollektivtrafiken när dagen ska fyllas med olika sevärdheter. Det är ändå någon kilometer från Karlsbrons fäste på den östra sidan till slottsområdet, till exempel. Kollektivtrafiken kan vara bristfällig i vissa områden, men går oftast från sevärdhet till museum till palats.

På den gamla sidan finns det tre stora stadsdelar (från norr till söder): de judiska kvarteren (Josefov), den gamla staden (Stare Mesto) och den nya sidan (Nove Mesto). På den här sidan av staden ligger de flesta sevärdheterna och även de moderna shoppingstråken. Det kan vara lite svårt att hitta eftersom den gamla staden till stor del är bevarat och består av mindre, mysiga men krokiga gränder.

Den västra sidan domineras av slottsområdet (Prazsky hrad a hradcany) i norr. Detta gigantiska område är lätt att utforska till fots, men det rekommenderas att ta en buss hit så att benen inte blir trötta i förväg. Nedanför slottsområdet ligger så Lillsidan (Mala Strana). Här finns det flera trädgårdar och parker, särskilt i den södra delen av området.

Det är svårt att rekommendera någon särskild stadsdel. Alla bjuder på sina egenheter. Medan du går mellan stadsdelarna får du dock inte att glömma att beundra Moldaufloden, det är ju tack vare den som Prag finns just här.