Hem

Tjeckisk Mat & Dryck

Matkulturen i Prag står högt i kurs och maten som serveras på stadens restauranger är inte bara god att äta, den är prisvärd också! Priset kan dock skilja sig rejält åt mellan olika restauranger så håll ögonen öppna. Det enda som kan vara lite tråkigt är att restaurangerna stänger ganska tidigt på kvällen.

Barerna har öppet under lunchtid och serverar ofta mycket goda luncher i form av små sandwiches med flera lager pålägg. Kött och friterat får annars ofta hög prioritet i de inhemska köken på de restauranger som går under namnet hospoda – till exempel mustiga grytor, skinkstekar, nötstek, friterad ost, pommes frites och mustiga tartarsåser. Givetvis går det ofta att beställa in en härlig gulasch med knödel också. Numera möter dock det traditionella köket en stark utmanare i olika internationella kök. I Prag finns all världens mat att upptäcka.

Tjeckerna älskar sitt öl, och är glädjande nog också mycket duktiga på att framställa både ljust och mörkt öl. Faktum är att själva ordet pilsner stammar från Tjeckien. Över hela Prag finns naturligt nog mängder med ölhak, fina som folkliga, som låter gäster svalka sig med en riktigt god öl. Priserna är mer än humana. Det går fortfarande att hitta en öl för ett par kronor, i alla fall i de lite mer perifera delarna av staden. De inhemska favoriterna är Prazdroj, Gambrinus, Budvar och Staropramen.

Men även om det är ölet som gjort Tjeckien känt, är landet också mycket duktigt på att producera viner. Det finns dessutom lokalt producerade aperitifer väl värda att provas, som till exemepl Becherovka, Becher Likeur eller Llivovice.


Tjeckisk Mat

I Tjeckien är det mycket typisk husmanskost som står på bordet. Kortfattat är det kött och potatis i olika former. Maten är dock mer spännande ...

Tjeckiska Drycker

De flesta tänker ganska självklart på den tjeckiska ölen när de tänker dryck i Tjeckien. Detta gör de med rätta, eftersom utbudet och kvalité...