Hem » Museum » Mucha Museum

Mucha Museum

Detta museum är helt och håller tillägnat Alphonse Maria Mucha. Denna konstnär levde mellan 1860 och 1939 och är en av Prags stora art noveau skapare. Museet är inhyst i det kända Kaunickypalatset från 1700-talet och passar utmärkt till denna jugendsstilsmästare.

Mucha var en okänd konstnär som levde i Paris. Han fick sitt genombrott 1894, när han skapade en affisch för den kända skådespelerskan Sarah Bernhardt. Hon blev stormförtjust i planschen, som var som ett halvkroppsporträtt, och i och med detta nådde Mucha en större publik. Likaså föddes den franska art noveau-stilen med honom och han blev en föregångare och förebild för många andra. Åt skådespelerskan Bernhardt skapade han under sex år flera porträtt, smycken, bilder och även scendekorationer. Mucha flyttade år 1910 tillbaka till Prag för att skapa sina avskedsbilder, en serie på 20 bilder som beskriver historien om de slaviska folken.

Museet visar allt från teckningar, tavlor och målningar till skulpturer, fotografier. Även en del av hans personliga tillhörigheter finns att beskåda. Totals finns över 100 alster samlade. Muchas verk finns också utspridda lite överallt i Prag. Bland annat finns hans allegorier i Prags Folkets Hus.

Detta är det första museet som ärar Alphonse Mucha. Museet är öppet dagligen och året runt. På sommaren öppnas ett café på innergården. Museumsshopen erbjuder många roliga och intressanta saker med Muchamotiv.


Adress: Panska 7, Kaunicky Palace, 110 00, Prag
Hemsida: Mucha

  • Karta - Hitta HitKommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.