Hem » Museum » Museum of Mozart

Museum of Mozart

I den så kallade Bertramkavillan bodde Wolfgang Amadeus Mozart när han besökte Prag i oktober 1787. Mozart var, tillsammans med sin fru Constance, i Prag för att komponera, dirigera och uruppföra sin opera Don Giovanni. De var gäster till kompositören František Dušek och dess fru sopranen Josefína.

Huset ligger utanför Prags stadskärna men är väl värt ett besök. Själva villan är en stor bondgård från 1600-talet som senare byggdes om till att bli en stadsvilla. Än idag omges villan av ett stort grönområde som inbjuder till lugn och frid. Grönskan skymmer också villan från vägen och ger ett intryck av att man är avskild från staden.

Inuti villan finns ett museum som beskriver Mozarts tid i Prag. Här finns det till exempel tretton hårstrån som har tillhört Mozart, likaså två mindre klaverliknande instrument som han spelade på under sin vistelse i Prag. Museets rum ser också ut som de gjorde på Mozarts tid. Bland annat finns väggdekorationerna och trätaket i barockstil kvar. Det finns också brev, anteckningar och små bilder från makarna Dušek.

Idag används också villan som konsertsal, där självklart Mozarts verk är mycket populära. Konserterna är regelbundna på sommaren och kan variera all från en cellotrio till en halv orkester. Villan är öppen året runt, med begränsade öppettider på vintern.


Adress: Mozartova 169, 15000, Prag

  • Karta - Hitta HitKommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.