Hem » Museum » The National Museum

The National Museum

Nationalmuseet i Prag i det största museet som finns i Tjeckien. Det bjuder besökaren på en rad tillfälliga och permanenta utställningar på temat historia, kultur, konst och vetenskap. Bland de mest kända permanenta utställningar som finns är de stora samlingarna inom områden som zoologi, paleontologi, antropologi samt mineraler och stenar. Syftet med nationalmuseet är att kunna stödja utbildning, forskning och metod. Målet är att bidra till skapande av en nationell identitet, vilket också hörs på dess tjeckiska namn: Národní Muzeum – Folkets Museum .

Med tiden har nationalmuseet kommit att utgöras av fyra huvudpunkter: Det historiska museet, nationalbiblioteket, museet för afrikanska, asiatisk och amerikansk kultur, det tjeckiska museet för musik samt två underavdelningar som syftar till samordning och underhåll av hela museet.

Museet byggdes, liksom många andra museer runt om i världen, på initiativ av en person, i detta fall greve Kašpar Maria Sternberg, och med hjälp av bidrag från aristokraterna. Deklarationen för uppstarten av museet undertecknades den 15 april 1818 och organisationen som bildades fick tillåtelse av regeringen i Wien att bygga ett museum av denna sort. Byggnaden stod klar 1891 och grundarorganisationen började planera de första objekten och utställningar. Först 1949 övergick museet i statlig ägo och blev därmed mer tillgängligt för alla.

Den klassiska byggnaden i nyrenässansstil tjänar än idag som konserthall om kvällarna. Nämnvärd är också den första, stora hallen som dels består av utsökta monumentaltrappor och dels sirliga övriga utsmyckningar med upplysta fönstervalv.

Nationalmuseet är öppet året runt, men alltid stängt första tisdagen i månaden. Öppettiderna varierar något mellan sommar- och vinterhalvåret.


Adress: Václavské nám. 1700/68, 11000 Prag

  • Karta - Hitta HitKommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.