Hem » Museum » Pedagogical Museum J. A. Comenius

Pedagogical Museum J. A. Comenius

Detta museum fokuserar, precis som namnet anger, på pedagogik och utbildning. Museet är uppkallat efter Jan Amos Comenius, som levde mellan 1592 till 1670. Han var en biskop, tillhörande den protestantiska kyrkan, som reformerade skolsystemet. Trots sin olyckliga barndom, där han förlorade båda sina föräldrar tidigt, förblev han livet ut en realist och optimist. Han ansåg att barn skulle stimuleras i sitt lärande genom att bland annat titta på bilder i skolböckerna. Hans mest kända verk är Didactica Magna. Comenius var också verksam i Sverige, där han på uppdrag av den dåvarande regeringen och kungen införde förändringar i det svenska skolsystemet.

Tillsammans med UNESCO ges en permanent utställning på museet om arvet efter Comenius och de utmaningar och traditioner som finns i dagens utbildningsväsen i Tjeckien samt i Europa. Tyngdpunkten ligger på lärdomar från medelstidens Tjeckien i en europeisk kontext. Utställningen består till stor del av äldre skolmaterial – böcker, kartor, material, teknik och så vidare.

Tillfälliga utställningar kan handla om hur tjeckerna undervisare om sin egen historia. Men hjälp av skolmaterial, lärarhandledningar och annat framträder en tydlig bild på hur skolbarnen fick lära sig Tjeckiens historia.

Museet är öppet alla dagar förutom måndag. I museumsbutiken går det att köpa relevanta böcker. Många av museets utställningar inkluderar interaktiva bitar som aktiverar och ger kunskap till såväl barn som vuxna.


Adress: Valdštejnská 161/20, 11800 Prag
Öppettider: Alla dagar förutom måndag, 10:00 - 12:30, 13:00 - 17:00

  • Karta - Hitta HitKommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.