Hem » Sevärdheter » Skelettkyrkan

Skelettkyrkan

Denna vidunderliga kyrka är belägen en timmes bilfärd öster om Prag, i Sedlec nära Kutná Hora. Orten blev känd för sina silvergruvar och för silvermynten som producerades. När silvret hade sinat, det 30-åriga kriget härjat och en stor brand förstört mer eller mindre hela samhället fanns det inte kvar mycket att livnära sig på.

Tack vare den fantastiska arkitekturen, som överlevde branden, flockas turisterna i orten. Ett av deras besöksmål är den ovanliga och smått bisarra Skelettkyrkan (Sedlec Ossuary; Kostnice). Kyrkan ser utifrån ut som vilken kyrka som helst, men bjuder sina besökare på en makaber överraskning. Sägen bakom dess utseende är spektakulär. Kyrkan anses stå på helig jord och många människor har önskat sig en begravning här för sin sista viloplats. Allt sedan 1300-talet har kyrkogården här använts. Digerdöden drog fram genom Europa i början på samma århundrade och runt 30 000 människor uppskattas ha dött i och runt Prag. Samtliga begravdes i den heliga jorden i Sedlec.

I början på 1500-talet började benen sorteras, då hade de redan staplats för förvaring i många år i kyrkans kapell. Sägnen säger att en halvblind munk började bygga enkla formationer och slutligen hade staplat alla ben i prydliga pyramider. Huruvida det är samma pyramider som än står kvar idag är omtvistat.

År 1870 köpte sedan familjen Schwarzenberg klostret Sedlec och tillät en lokal snickare att använda de människoben till utsmyckning. Det sägs vara ben från totalt över 40 000 människor och hantverkaren hade därmed mycket material för sina utsmyckningar av klostret. Det är en häpnadsväckande kreation som byggts upp: girlanger, pyramider, kandelabrar, kors och till och med altaren har konstruerat av skallar och olika ben.

Kyrkan är öppet året om med undantag för vissa högtider. Öppettiderna är mer begränsade på vintern än på sommaren.


Adress: 284 03 Kutná Hora, Tjeckien

  • Karta - Hitta HitKommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.