Hem » Sevärdheter » Terezienstadt

Terezienstadt

Terezienstadt, kanske mera känt under sitt tyska namna Theresienstadt, var ett av Hitlers koncentrationsläger. Staden byggdes 1780 och fick sitt namn efter kejsaren Joseph II moder som hette Maria Teresia. Tanken var att staden skulle bli en utpost för att hålla fienden från norr borta. Oturligt nog blev det tvärtom. Under Habsburgsregimen såväl som under Första Världskriget spärrades fångar in här. Staden lämpar sig tyvärr utmärkt för både försvar och förvaring av fångar – den omges av en rejäl mur och en labyrint av vallgravar.

Under Andra Världskriget blev fångförvaringen storskalig. Hitler transporterade tiotusentals judar hit, under den falska förevändningen att ha byggt en trygg och söker plats för dem. En kort missvisande propagandafilm stödde detta utspel. Den falska marknadsföringen varade länge och det tog år innan man upptäckte att detta på inget sätt var en säker ort. Beräkningar och dokumentation berättar att nästan tvåhundratusen människor passerade genom staden. För många var den en anhalt till nästa koncentrationsläger österut. Även om lägret inte var avsedd för massförintelse utan enbart för förvaring av judar så dog 77 297 människor, varav nästan 15 000 var barn. Det var otroligt trångt i staden och sjukdomar utvecklades och spreds snabbt. Dessutom var svälten utbredd.

Många av de intagna judarna var musikanter, artister och skådespelare. I hemlighet skapades det musik och operetter, målarna gav barnen en tillfärllig kreativ flykt från verkligheten och det ägde rum alla sorters försök att skapa en trevligare tillvaro i misären som härskade i Terezienstadt. En del av de teckningar som barnen har gjort finns bevarade. Man hade gömt dem undan nazisterna och kunde därmed bevara en del av kulturskatten. Idag visas de som en del en av byggnaderna.

Terezienstadt är öppet året om. Förutom möjligheten att köpa utvalda historiska böcker erbjuds också guidade rundturer. Visningarna hålls av överlevande från ghettot.


  • Karta - Hitta Hit







Kommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.