Hem » Fakta » Kommunikationer

Kommunikationer

Det kan te sig svårt att ta sig runt i Prag. Men det går med bil, kollektivtrafik och till fots. Särskilt kollektivttrafiken är passande. När du väl har fått tag i en karta över kollektivtrafiken är det lätt att hitta en lämplig trambus eller en metrostation. Kollektivtrafiken byggs också ständigt ut, så det blir allt fler stationer och hållplatser som gynnar turister. Rusningstiderna är tidig morgon och tidig eftermiddag, men detta kompenseras med en högre turtäthet. Medan buss- och spårvagnshållsplatserna är lätta att hitta kan metrostationerna ligga lite mer dolda. Håll utkik efter den gröna skylten med ett stort M på, så vet du att ingången finns alldeles i närheten.

Biljettsystemet kan kännas främmande, men så är det kanske alltid innan man har lärt sig de grundläggande reglerna. Bland dessa är det viktigt att minnas att du måste köpa en biljett innan du åker. Du stämplar sedan biljetten i en därför avsedd maskin innan du stiger på. Väljer du att åka buss kan du med dina småmynt köpa en biljett direkt av chauffören. När du väl har köpt en biljett så gäller den för all kollektivtrafik. Det kan vara lockande att åka svart, men faktum är att det görs täta kontroller i kollektivtrafiken; böterna är rätt höga och måste betalas på plats. Den mest prisvärda biljetten är olika turistbiljetter eller så kallade nätverksbiljetter som gäller allt från 24 timmar till 30 dagar. Är du osäker på hur automaterna fungerar så finns det bemannade biljettluckor vid flera stationer (särskilt på Muzeum metrostation), där personalen även ska ha grundläggande kunskaper i engelska.

Väljer du att köra bil i Prag är det svårt att hitta i centrum. Många av gatorna är enkelriktade, det finns få parkeringsplatser direkt på gatan (sök i så fall upp en av de större galleriorna och utnyttja deras garage) och Prags bilister sägs vara vårdslösa. Annars gäller högertrafik i Prag samt lagen om användning av säkerhetsbälte så väl fram som bak i bilen. Om du funderar på att hyra bil, så fundera en gång till. Det är dyrt, det är inte lätt att hitta och även om du ska besöka någon förort så är det relativt lätt att nå dem via kollektivsystemet.

För den som går till fots är det lätt att hitta (och du har chansen att upptäcka små guldkornen i staden på ett helt annat sätt). Bruna skyltar visar turisterna rätt och lokalinvånarna hjälper gärna till med en vägbeskrivning. Det är dock viktigt att veta att Prag är en stad där bilisterna dominerar. De stannar sällan för fotgängare och du bör vara aktsam även när trafikljuset blinkar grönt. Glöm inte heller att spårvagnarna kör i gatans mitt och oftast på båda hållen. Sist men inte minst så är Prag en stad av kullerstenar. Bekväma skor är att rekommendera. Sedan kan inget stoppa dig för en vacker och upplevelserik utflykt i Prag!