Hem » Fakta » Vädret i Prag

Vädret i Prag

Prag är centralt belägen i Europa och har därför ett vanligt kontinentalklimat. Det är alltså varmt på sommaren och kallt på vintern. I stort skiljer sig inte klimatet från Sverige, förutom att det är varmare på sommaren. Det blir sällan några extremtemperaturer åt något håll i Prag. Behagligast är klimatet på senvåren och tidig höst. Temperaturerna ligger här mellan 15 C och 25 C. På nätterna är det något kyligare med temperaturer runt 10 C.

För den som vill ha mer värme är högsommaren att rekommendera, när det är över 25 C. Däremot är sommaren också den årstiden när det kommer mest nederbörd; som mest kommer det runt 60-80 mm regn i juli och något mindre i juni respektive augusti. I snitt regnar det 12-13 dagar per månad på sommaren.

Prag får dock gott om sol. Under gynnsamma omständigheter ligger antalet soltimmar på 8-9 timmar per dag (maj – augusti), trots tendensen till nederbörd. På vintern går antalet timmar ner till mellan 1 timme (december) till 6 timmar (maj och september).

På vintern är temperaturen strax över nollstrecket, medan nätterna kan vara isiga med minusgrader mellan -5 C. Det faller också en hel del nederbörd i Prag, oftast i form av snö eftersom temperaturerna är de rätta.

Sammanfattningsvis så är Prag att rekommendera på senvåren (sen april - maj, eventuellt juni) och tidig höst (särskilt september) när temperaturen är varm på dagen såväl som på natten men riskerna för nederbörd små.