Hem » Mat & Dryck » Tjeckisk Mat

Tjeckisk Mat

I Tjeckien är det mycket typisk husmanskost som står på bordet. Kortfattat är det kött och potatis i olika former. Maten är dock mer spännande än så, eftersom den regionala touchen gör att det skiljer sig mycket från Sverige. Det är oftast också mycket billigare än i Sverige. Oavsett om du äter på restaurang eller pub så är maten förhållandevis prisvärd.

Potatisen serveras oftast som knödel. Knödel består i grunden av potatis och mjöl, oftast med ägg eller till och med rostat bröd, som kokats. Själva den skivade knödeln är lite seg och kladdig men ska smälta i munnen, om den är välgjord. Bli inte förvånad om knödeln kommer in som en form av limpa; knödeln i Tjeckien är inte rund utan kokas just som en avlång limpa.

Köttet är oftast någon slags stek, som till exempel skink- eller nötstek (svičkova). Hela rätten serveras gärna med surkål och sås. Det finns ofta också fisk på menyn. I Tjeckien finns det gott om fisk från insjöar och floder. Forell är populärt och även den serveras gärna med potatis. Dagens goda transporter har gjort att det även finns saltvattensfisk som lax. Den är ofta rökt eller pocherad.

Annan mat som är populär är grönsakssoppor (lämpas sig utmärkt för vegetarianer) och korv av olika slag. För den som tycker om sötsaker och desserter finns det ett antal typiska bakelser, bland annat pannkakor och fruktknödel.

För den som är orolig för maten eller som har barn som är något kräsna med sig kan det vara ett tillfälligt alternativ att gå till någon av de stora snabbmatskedjorna som har etablerad sig i Prag. Det finns också gott om mataffärer och butiker som erbjuder råvaror som du sedan själv kan tillaga. Här finns det också olika snacks och mellanmålstillbehör.

Kommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.