Hem » Mat & Dryck » Tjeckiska Drycker

Tjeckiska Drycker

De flesta tänker ganska självklart på den tjeckiska ölen när de tänker dryck i Tjeckien. Detta gör de med rätta, eftersom utbudet och kvalitén på den tjeckiska ölen är utmärkt och hög. Mest känt är kanske Staropramen, Budweiser och Pilsner Urquell. Prova också gärna de små bryggeriernas utbud, de är oftast lika bra som de större och kan erbjuda en mer annorlunda smak.

Det man ska komma ihåg med den tjeckiska ölen är att etiketterna ser annorlunda ut än vad vi är vana vid i Sverige. Den högre procentsiffran, som oftast också är i en större storlek, anger inte alkoholhalten utan stamvörtstyrkan. Siffran visar alltså mängden av socker och malt som finns i ölen. Alkoholhalten syns oftast i mindre storlek och med en decimal (till exempel 4,0 %).

Andra drycker som är populära i Tjeckien är viner av olika slag. Området är inte direkt känt för sina viner men det finns god potential för att sätta ut landet på den internationella vinkartan. Särskilt de viner som produceras norr om Prag har renommé att vara av hög kvalité. Det mesta av vinet går till den lokala konsumtionen. Prova dock gärna något, vitt eller rött, för att smaka.

För den som vill testa något starkare kan man ge sig på plommonkonjaken eller likören med smak av pepparkaka.

För den som för övrigt undrar om kranvattnet i Prag är drickbart så är svaret ja. Men det bör nog spolas en stund innan och vara kallt, inte ljummet eller varmt, för att uppnå bra kvalité. Det är dock inte så gott. Fråga alltid på hotellet/den du bor hos innan om du är osäker.

Kommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.
 


Kommentarer

jerabec
Juni 20, 2010, 11:31
Hej, en till mycket bra länk att lägga till under "Användbara Prag-länkar" är sidan http://www.praguebeergarden.com Här kan man hitta dom bästa restauragerna och pubarna med den bästa ölen i Prag. Dom skriver även vilken typ av Tjeckisk mat som erbjuds på dessa ställen. Toppen sida för alla som vill provsmaka de bästa Tjeckiska ölen!