Hem » Nöjen » Ölbryggerier

Ölbryggerier

Ölbryggerier kallas Pivovary på tjeckiska och det finns gott om både mindre och stora bryggerier i Prag. Det är lätt att slinka in i ett av stadens minibryggerier och både prova sig genom ölsortimentet samt få en tallrik enkel och god mat till. De flesta bryggerierna ligger i eller runt centrum och kan nås med kollektivtrafik eller till fots.

Många bryggerier har anor långt tillbaka till medeltiden. Bland de äldsta kan Strahovbryggeriet nännas. Klostret Strahov grundades år 1140 och dokumentationen bevisar att det har bryggts öl här sedan innan 1400. Liksom många andra bryggerier fick Strahov upphöra med produktionen emellanåt när Prag drabbades hårt av de olika krigen som har härjat i Europa.

Till den stora turistmagneten räknas Pivovarský dům, kort och gott översatt med bryggerihuset. Huset är också en pub och öppnade 1998. Välbesökt av både turister och Prags lokalbefolkning erbjuder bryggeriet såväl ett stort utbud av öl (bland annat lager, ljust, ofiltrerat samt det speciella champagneölet) som klassisk tjeckisk mat.

Klassikerna bland bryggerierna är Staropramen, vars Pilsner Urquell är världskänt. Redan 1869 bryggdes de första ölen och idag är bryggeriet Prags största. Bryggeriet erbjuder rundvisningar (behöver förbokas) samt ölprovning.

Den som vill veta mer om historien kring ölbryggeriet ska gå till U Fleků, ett anrikt bryggeri som sedan ett decennium tillbaka också driver ett bryggerimuseum. Muséet (pivovarské muzeum) öppnades när bryggeriet firade sin 500-års dag och visar ölbryggeriets konst och hantverk från renässansen fram till idag. En del av utställningen hedrar också tunnbindarna, utan dem hade ölet aldrig kunnat säljas och transporteras långa sträckor.

Kommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.
 


Kommentarer

Marra
Juli 6, 2010, 8:55
Staropramen och Urquell är väl inte samma sak, är de inte två helt skilda bryggerier från olika håll i landet.
per
Augusti 18, 2010, 4:56
Helt raett, Pilsner urquell kommer fron Plsen (inte svort att gissa) och Staropramen ligger i Prag 5. So du har helt raett och siten helt fel. Jag bor i Prag sen 13 or.