Hem » Nöjen » Ölprovning

Ölprovning

För att gå på en ölprovning är det viktigt att komma ihåg ordet pivnice. Det betyder ölstuga och det är här som både provningar och vanlig försäljning går till. Tjeckerna är kända för att dricka mycket öl, så det är rådsamt att boka en ölprovning i förväg. För en riktig ölprovning är det bäst om den görs direkt hos bryggeriet. Många av de stora bryggerierna som Staropramen, Pilsner Urquell och Gambrinus erbjuder i bästa fall både rundturer och ölprovningar. Men många av ölstugorna är också minibryggerier – inte alla ölsorter exporteras till utlandet utan många stannar kvar inom Prags och Tjeckiens gränser. Varför inte prova Plensky´s Pilsen-bryggeriet eller något annat mindre bryggeri och upptäcka något alldeles nytt?

Ölprovningarna kan gå till på olika sätt. På vissa bryggerier erbjuds det en ljus och en mörk öl som sedan dricks utan att diskutera själva ölens karaktär, lukt och smak. Andra ölstugor och bryggerier visar upp hela sortimentet, bjuder på flera sorter och berättar om ölen medan den smakas av. Vissa bryggerier skänker er också ölglass med deras emblem på. Men det beror helt och hållet på den enskilda ölstugan eller bryggeriet.

Det viktiga att tänka på när ni bestämmer er för en ölprovning är att jämföra utbudet. Är ni kanske enbart intresserade av mörkt öl, välj då ett bryggeri som är specialiserat på detta. Sugen på att veta mer om kosten att brygga öl och vad som påverkar smaken? Välj ett mindre bryggeri som erbjuder privata rundturer och kan svara på just dina frågor. Tänk också gärna på fråga på vilket språk ölprovningen går till, så att du är säker på att du hänger med.

Kommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.