Hem » Museum » The Czech Museum of Fine Arts

The Czech Museum of Fine Arts

Det tjeckiska konstmuseet finns i gamla Prag. Den första grundstenen lades år 1963, men då var tanken att museet skulle bli ett regionalmuseum för den centralböhmska regionen. Museet har vid olika perioder omfattat fyra olika byggnader som alla hade eller har var sitt tema för utställningarna. Mest känd och besökt är husen på Husovagatan. De andra är inte lika tillgängliga för besökare eller till och med stängda.

Byggnaden på Husovagatan är bland den mest kända delen av konstmuseet. Här finns själva hjärtat för alla utställningar och det är hit du ska gå först. Husen är byggda i romansk stil och alla utrymmen används och är öppna för besökare. Man har försökt att bevara den ursprungliga och gamla stilen så långt om möjligt och tillförandet av mer modern konst har faktiskt förädlat husen ännu mer och ökat deras värde. Byggnaden har varit öppen för besökare sedan 1973. Idag är besökare välkomna alla dagar utom måndagar.

Den Svarta Madonnans hus har varit en del av konstmuseet sedan 1994. År 2002 avslutades dock utställningen där och husen används idag inte längre i denna funktion. Här visades framför allt utställningar som redan har varit upp tidigare, som den om den tjeckiska kubismen 1911-1919.

Nelahozeves slott är byggt i renässansstil och ligger vänster om Moldaufloden, ungefär 30 km bort från Prag. Slottet har länge bebotts av olika adliga familjer från Bayern och Böhmen. Komplexet är idag kulturminnesmärkt men får sedan 1965 användas som utställningslokal. Här finns modern och samtida konst, särskilt med fokus på Tjeckiens bidrag. Efter 1968-rörelsen genombrott ersattes denna permanenta utställning med verk som symboliserar det gamla Europa, särskilt från Spanien.

Jesuiternas gamla högskola i Kutná Hora är den fjärde byggnaden. Den barocka arkitekturen gav en fantastisk inramning till utställningen om tjeckisk konst från 1900-talet.


  • Karta - Hitta HitKommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.