Hem » Museum » The National Gallery

The National Gallery

Nationalgalleriet (Národní Galerie v Praze) firade år 2006 sin 210:e födelsedag. Tyngden ligger sedan början på tjeckisk konst i alla dess former. Det finns både permanenta och tillfälliga utställningar. Samlingarna är oftast oerhört större än det som visas i utställningarna.

Det som skiljer nationalgalleriet från andra museer och gallerier är att dess utställningslokaler är utspridda över hela Prag. Kloster, palats och till och med Pragborgen i Slottsområdet tjänar som platser för olika tematiska utställningar. Verken spänner över olika tidsperioder och olika stilar; här finns allt från renässans, barockt eller gotiskt måleri likaså konst från dagens Tjeckien, den böhmiska perioden och Centraleuropa. Romantiken och jugend är också väl representerade bland de olika verken. Oftast är själva arkitekturen i byggnaderna också klassiska och värda att beskåda. Särskilt värt att nämna här är Trojapalatset med sin utsökta barockfasad.

Sankta Agnesklostret visar medeltida konst, Sankt Georgsklostret verk från 1500- till 1700-talet och Mässpalatsets utställningar kretsar kring konst från 1800- och 1900-talet. I den sistnämnda finns bland annat en fantastisk Picasso-samling och en antal figuriner skapade av Otto Gutfreunds på 1920-talet. Sternbergpalatset härbärgar ett stort urval av europeiska konstnärer, från antiken till modern tid. Här presenteras också de nederländska konstnärerna Rubens och Rembrandt.

Öppettiderna är tisdag – söndag; måndagar är nationalgalleriet stängt.


Adress: V Jame No. 7, Prag

  • Karta - Hitta HitKommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.