Hem » Museum » Franz Kafka Museum

Franz Kafka Museum

Detta museum är en hyllning och en exposé över Franz Kafkas liv. Kafka (1883-1924) var en av Prags mest berömda författare och han hann med mycket under sin relativt korta livstid. Museet visar hans samtliga verk i den första originalutgåvan. Här kan besökaren också beundra flera av hans manuskript, brev och dagböcker. Franz Kafka museet består också av ett antal statyer och figurer som på något sätt har varit viktiga för eller har en anknytning till Kafka.

Utställningen är visserligen inte permanent, men är hemmahörande i Prag. Den ställdes ihop av det Centret för Samtida Kultur i Barcelona (Centre de Cultura Contemporania de Barcelona) och har sedan dess visats i Barcelona (med urpremiär 1999), på det judiska museet i New York (2002) och slutligen nu i Prag (sedan 2005),

Kärnan med utställningen är att belysa den komplexa relation som Kafka hade till Prag och tvärtom. Den existentiella världen hade stor betydelse för Kafka, som först var tvungen att lära sig att se världen som den är för att sedan gå under ytan. När han sedan beskriver, omnämner och använder sig av byggnader i Prag så är de namnlösa. Identifieras dem så hör de inte riktigt längre till Kafka, utan har blivit något annat, menar de som har studerat texterna. Faktum är att Kafka har lånat detaljer och syner från Prag, men det är upp till var och en att tolka.

Museet är öppet varje dag. I den tillhörande butiken finns alla Kafkas verk att köpa samt kompletterade böcker om honom.


Adress: Cihelná 2b Prag

  • Karta - Hitta HitKommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.