Hem » Sevärdheter » Cyril och Metodkyrkan

Cyril och Metodkyrkan

Denna kyrka uppfördes på 1700-talet och visar idag upp en fasad som påminner om såväl det förgångna som nuet. Den ortodoxa kyrkan är egentligen ganska oansenlig utifrån, men dess historia är gripande. Sankt Cyril och Metodkyrkan är en något undangömd och annorlunda sevärdhet, vilket gör att den inte är packad med turister. Kyrkan ligger i Karlíndistriktet och karakteriseras av sina tvillingtorn med var sitt urverk, tornen har byggts utanför själva kyrkskeppet.

Kyrkan var gömställe för två tjecker som hade planerat och utförd mordet på Reinhard Heydrich i maj 1942. Han var under Hitlers tid ansvarig för Tjeckoslovakien och högt uppsatt inom naziregimen. De två männen som genomförde attentatet hette Jan Kubiš och Jozef Gabčík och gömde sig i kyrkans källare undan förföljelsen. De blev dock förrådda och tyskarna belägrade kyrkan. En eldstrid utbröt, men de två tjeckerna skadades inte. Då bestämde sig de tyska anfallarna för att fylla kyrkans källare med vatten. Febrilt försökte männen gräva sig ut, men insåg till slut att det var lönlöst och bestämde sig för att ta sina egna liv.

Än idag kan skotthålen efter det tyska anfallet beskådas i kyrkans murar och hålet, som de fångade tjeckerna började gräva, finns också bevarat. Det finns även en minnestavla och lokalbefolkningen hedrar de döda genom att sätta blommor invid kyrkan.


  • Karta - Hitta HitKommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.