Hem » Sevärdheter » Klementium

Klementium

Klementiun är idag en av de största byggnaderna i Prag. Byggnaden ligger i den gamla delen av staden och stäcker sig över 2 hektar mark. Idag används byggnaden som bibliotek och arkiv och sköts av det tjeckiska national biblioteket.

Uppförd av jesuiterna under barocktiden påminner Klementium om den storhet som Prag en gång i tiden innehade. Namnet tog jesuiterna från det gamla dominikanerklostret Sankt Klemens. Byggandet påbörjades år 1556 och var tänkt som en utpost i det kätterska landet,; jesuiternas strävan efter att förinta kättarna stöddes av den dåvarande kejsaren Ferdinand I. I anslutning till kyrkan byggdes också ett universitet, vilket ökade jesuiterna inflytande i staden och hela landet. Komplexet består idag av flera kyrkor, undervisningsrum, salar och kapell. De är alla väl värda ett besök.

Bland de särskilda sevärdheterna är spegelkapellet. Det byggdes på 1720-talet och är sirligt utsmyckat med marmor och sniderier samt speglar i taket. Barockepoken känns i varenda vinkel och Wolfgang Amadeus Mozart spelade på sin tid på en av de två orglarna som finns i kapellet. Endast en liten del av biblioteksbeståndet på över 20 000 böcker är öppen för allmänheten och kan bara besökas när det är guidade visningar. Likadant är det med det astronomiska tornet. Den branta trappan med sina 172 steg leder upp till en utkiksplattform där du har en fantastik panoramavy över hela Prag. På natten belyses fasaden och särskilt de sju helgonstatyerna från 1659 ger den barocka byggnaden ett dramatiskt utseende.

Klementium används än idag. Förutom att stadsbiblioteket huserar här många av de stora salarna till klassiska konserter. Håll utkik efter dessa, det är verkligen något alldeles särskilt att förföras av vackrer stråkmusik i denna miljö.
Adress: Rybná 20, 110 00, Prag

  • Karta - Hitta HitKommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.