Hem » Sevärdheter » Astrologiska Klocktornet

Astrologiska Klocktornet

Fler Bilder

Denna vackra klocka, ofta kallad Prag Orloj, får turisterna att stå förundrande vid varje tid på dygnet. Det sitter en bit upp på det gamla rådhusets yttervägg och människorna trängs ofta närmare för att se bättre. Höjdpunkten är när klockan, enligt sitt eget ur, slår en hel timme och de 12 apostlarna visas.

Ett astronomiskt ur som detta är ovanligt. Det visar både timme och minut, men också vilken dag det är och solens rörelser, månens bana, årstiden samt vilket stjärntecken det är. Faktum är att en skadegörelse för länge sedan har gjort det omöjligt att exakt avgöra vad klockan är och uret fungerar mer som en allsmäktig visare på universums stora rörelser.

Historien bakom det astronomiska klocktornet går långt tillbaka i tiden. År 1410 konstruerade mäster Mikulas av Kadan tillsammans med Jan Ondrejuv detta ur. Urverket byggdes enligt knepiska matematiska och astronomiska principer, varav många inte var bekräftade och vedertagna på den tiden än. Åttio år senare byggde mäster Hanus om uret och av rädsla för att han skulle bygga ett lika vackert ur åt någon annan säger sägnen att stadens fullmäktiga befallde att man skulle göra Hanus blind. Som hämnd ska han innan han dog ha förstört delar av uret, så att det aldrig visar rätt klockslag.

Klocktornet byggdes ut på sent 1800-tal med 12 apostlar. Det rekonstruerades också efter det Andra Världskriget när nazisternas sista frammarsch förstörde stora delar av Prags gamla centrum, inklusive delar av klocktornet.

Själva klocktornet och särskilt uret är vackert utsmyckade med många symboler. Var noga med att be en guide berätta för dig om deras betydelse. Det finns en bakomliggande tanke bakom varje figur och det gör klockan extra intressant att studera.


Adress: Old Town Square 3, 110 00 Prag

  • Karta - Hitta HitKommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.