Hem » Sevärdheter » Municipal House

Municipal House

Fler Bilder

Municipal House (Obecní d?m), eller kommunhuset som det heter översatt, har alltid spelat en viktig roll i Prags historia. Beläget i den gamla staden har huset också varit mittpunkten för makten i staden, tillsammans med Prags slott.

Byggnationen påbörjades på sent 1300-tal när kung Wenceslas IV beslöt sig för att bo i Prag. Huset gick då under namnet Kungens Hov och förstärktes för att stå emot eventuella fiender. Allt som åren gick blev dock huset mindre populärt och Habsburgarna, som fick makten år 1526 över Böhmen, visade inget intresse för byggnaden. Under perioder var det uthyrt till olika biskopar som bedrev undervisning i huset.

Till följd av en stor brand 1689 återuppbyggdes stora delar av komplexet och man passade på att bygga ut också. Bland annat byggdes en kyrka till. Runt 1770 flyttade undervisningsverksamheten till Klementium och militären tog över byggnaden istället. Senare kompletterades barackboendet till att också omfatta en militärakademi. Ett av försvarsmurens torn användes för förvaring av krut och kallas därför än idag för Kruttornet.

I slutet av 1800-talet förstördes den pråliga byggnad som varit symbol för Prags makt. Under 1900-talet byggdes kommunhuset på samma ställe, allt enligt avancerade planer. Det blev en av de mest betydelsefulla byggnader för Prags Art Noveau och än idag kan inflytande från de olika klassiska stilarna skönjas. Ombyggnationen har kostat över 6 miljoner tjeckiska kronor, men resulterade också i en förnyelse på ett område som är större än 4 000 kvadratmeter och en byggnadsareal på drygt 140 000 kubikmeter.

Idag används byggnaden mindre för att demonstrera makt och mer för att glädja befolkningen. Enskilda salar går att hyra för festevenemang och det ges ofta klassiska konserter här. Byggnaden är öppen för besökare, det erbjuds guidade turer på flera språk och det finns ett informationscenter.


Adress: náměstí Republiky 511000 Hl.m. Praha-Praha 1 - Staré Město
Hemsida: Municipal House

  • Karta - Hitta HitKommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.