Hem » Sevärdheter » Judiska Kyrkogården

Judiska Kyrkogården

Fler Bilder

Den gamla judiska kyrkogården (starý židovský hřbitov) liknar på håll mer en slumpartad inklämd yta med många gravstenar och mycket grönska. Insprängd mellan synagoger och en yttre kyrkogårdsmur är detta ett ställe för fred och tystnad. Kyrkogården är öppen för allmänheten och det går bra att besöka den alla dagar i veckan utom lördagar. Den är också stängd vid vissa judiska helgdagar. Från kyrkogården kan man direkt komma till Pinkassynagogan, Klausensynagogan och det judiska museet.

Kyrkogården var under sina 300 år den enda där judar fick begravas. Det är svårt att avgöra hur många som har begravts här, eftersom den judiska seden tillåter att begrava människor ovanpå varandra, vilket också var nödvändigt av utrymmesskäl. I vissa fall är det upp till tolv lager. Uträkningar säger att den totala siffran begravda uppgår till mellan 80 000 och 100 000 människor som finns i ca 12 000 gravplatser. Den gamla judiska kyrkogården bevarades även under Andra världskriget, ironiskt nog på särskild order av Hitler. Hans tanke var att bygga ett museum av detsamma

Den äldsta graven är från 1439 och det är Rabbi Avigdor Kara. Den yngsta graven är från 1787 och det är Moses Beck. Andra kända personer som har begravts här är Rabbi Löw, Rabbi David Oppenheim, filantropen och borgmästaren Mordechai Maisel samt författaren och astronomen David Gans. En grav känd för sina rika utsmyckningar är Hendela Bassevis gravsten. Hon var en vacker hustru till Prags förste judiske adelsman.

Här finns också den så kallade Nephelegravhögen. Här begravdes alla barn som inte överlevde sitt första levnadsår. Insprängt mellan de vanliga gravstenarna finns det också ett antal gravstenar från 1300-talet. Dessa flyttades hit när utgrävningar stötte på en äldre kyrkogård mitt under Vladislavovagatan.


Adress: U Staré školy 1 110 00, Prag
Hemsida: Jewish Museum

  • Karta - Hitta HitKommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.