Hem » Sevärdheter » Judiska Kvarteren

Judiska Kvarteren

De judiska kvarteren har funnits i Prag sedan medeltiden och heter idag Josefov. Namnet är taget efter Josef II som 1784 förbättrade judarna levnadsvillkor och höjde deras status i samhället. Tidigare hade judarna ofta förföljts och diskriminerats å det yttersta, bland annat hölls de på 1500-talet inlåste i ghettot. Josef II gav också judarna religionsfrihet. Efter upproret 1848 fick judarna tillåtelse att bosätta sig var de ville i Prag.

Kvarteren sträcker sig från den högra sidan av Moldaufloden till det gamla marknadstorget med Platnéřska och Dlouhá som skiljegator. Området införlivades officiellt i Prag år 1850 och stora delar av området revs under sent 1800-tal eftersom myndigheterna ansåg att det behövdes en sanering av det som nu blivit ett fattigkvarter, vars invånartäthet hade börjat utgöra en hälsofara. En del synagogor, rådhuset och den gamla judiska kyrkogården bevarades dock.

Det judiska museet är idag en av de mest välbesökta sevärdheterna i området. Bestående av fler olika hus och byggnader erbjuder det en stor och utsökt samling av judisk konst, textilier och silver. Det finns runt 40 000 utställningsföremål och 100 000 böcker. Alla ting i museet kommer uteslutande från regionen och är därmed ett viktigt arv och en tidskapsel för den judiska konsten och levnadssättet i Tjeckien.

Andra sevärdheter i de judiska kvarteren är den gamla judiska kyrkogården och den Nygamla Synagogan. Pinkassynagogan är också värd ett besök. Denna byggnad är från 1479 och har byggts ut i olika etapper. Till exempel tillkom kvinnornas läktare på tidigt 1600-tal. Synagogan fungerar idag som ett viktigt minnesmärke över de som försvann och dödades i Theresienstadt under Andra Världskriget. Namnet på de 77 297 människor som aldrig återvände finns för alltid inskrivna i kyrkans väggar.


  • Karta - Hitta HitKommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.