Hem » Sevärdheter » Saint Vitus Katedralen

Saint Vitus Katedralen

Fler Bilder

Denna mycket sirligt utsmyckade katedral är en av de största och viktigaste kyrkorna i Prag. I sin långa historia har katedralen varit betydelsefull, dels som kröningskyrka för åtskilliga kungar och kejsare samt för förvaring av den böhmiska kungakronan och kronjuvelerna. Idag ligger det flera kungar begravda i dess krypta.

Arkitekturen är spektakulär. Sankt Vitus Katedralens historia inleds 1344, när Karl IV lade grunden för en kyrka. Utgrävningar har visat att denna plats var av betydelse för befolkningen redan innan, välbevarade rester av en romansk rotunda från 900-talet och en basilika med tre mittskepp från 1000-talet har hittats. Byggandet av katedralen dominerade liver i Prag under flera århundraden. Den pråliga arkitekturen och de omsorgsfullt handtillverkade utsmyckningarna tog till att producera. Katedralen blev klar i etapper och först 1929 stod byggnaden helt klar.

Katedralen är lättillgänglig och sprider en behaglig och historisk atmosfär. De många glasdetaljerna i kyrkan ges ett besynnerligt liv när solstrålarna träffar dem. Färgerna är fantastiskt vackra. De bevarade utsmyckningarna i form av predikstolen och skulpturer bidrar med sin vinkel på historien och ger en mycket tydlig bild av hur viktig denna katedral var och är för Prag.

Bland sevärdheterna som måste beundras är den sagolika Sankt Wenzelskronan (Svatováclavská koruna), som är bland de pråligaste som finns bevarad idag. Den väger 2,5 kg och innefattar 96 oslipade ädelstenar. Kapellet är också vackert. Det är rikligt utsmyckat och är idag förvaringsplats för kronjuvelerna. Den som letar efter en speciell upplevelse i katedralen ska bege sig upp i tornet. Här finns det en pelargång som ger besökaren en fantastisk vy över inte bara katedralen utan också borgen och staden Prag.


Adress: 119 00 Prag-Prag 1

  • Karta - Hitta HitKommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.