Hem » Sevärdheter » Nygamla Synagogan

Nygamla Synagogan

Fler Bilder

Den Nygamla Synagogan byggdes 1270 och är därmed den äldsta idag bevarade synagogan i Europa. Den används än idag för gudstjänster och är därmed i aktivt bruk samt utgör även centrum för Prags judar. Byggnaden ligger i de judiska kvarteren, vilka i sig är värda en rundtur. Den Nygamla Synagogan är öppen året om, men stängd på alla judiska helgdagar, vilket inkluderar varje lördag.

Synagogan är byggd i gotisk stil och har många symboliska utsmyckningar. Bland annat pryds entrén av en vinranka med tolv druvklasar, vilka ska symbolisera de tolv israeliska stammarna. Byggnaden har överlevt flera bränder, försök att förstöra den och pogromer. Arkitekturen är lika vacker som förr. Titta särskilt på de mångkantiga pelarna som håller upp valvtaket.

Den mest besynnerliga sägen som är knuten till synagogan är den om Rabbi Löw och Golem. Rabbi Löw, vars stol kan beskådas än idag i synagogan, var forskare och skapade av lera en människoliknande varelse, som han gav liv genom en magisk sten. Golem visade sig vara en ohygglig skrämmande varelse som bröt sig loss från sin herre och började förstöra och döda på Prags gator. Rabbi Löw blev då tvungen att ta bort den magiska stenen och förvandla Golem tillbaka till lera. Sägnen säger också att livlöse Golem sedan gömdes på vinden i den Nygamla Synagogan.

Till de anmärkningsvärda klenoderna hör förståss arken, som är synagogans heligaste plats. Här förvaras Torah-rullarna. Missa inte heller den judiska fanan som är placerad längs mittskeppet. Detta historiska baner går i rött och guld och visar såväl Davidsstjärnan som den obligatoriska huvudbeklädnaden från tidigt 1300-tal. Flaggan är ett tack från Ferdinand II för att judarna var med och försvarade Prag under det trettioåriga kriget.


Adress: U Staré školy 1, 110 00, Prag

  • Karta - Hitta HitKommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.