Hem » Sevärdheter » Lady's Church before Tyn Church

Lady's Church before Tyn Church

Fler Bilder

Lady´s Church before Tyn Church

Lady´s Church before Tyn Chruch, eller kort bara Tyn Church, och Týnský Chrám på tjeckiska. Kyrkan med detta ovanliga namn ligger på den östra sidan av det gamla torget. Med sina två gotiska tornspiror tronar kyrkan över Prag och kan likväl synas från alla håll med.

Kyrkan har anor långt tillbaka. Den nuvarande varianten började byggas år 1435 och avslutades inte förrän sent 1470-tal. Den kom att bli en symbol för reformationen i Böhmen och är än idag ett dominant inslag i Prags religiösa värld. Till 1620 var Týnkyrkan också förknippad med husiterna. Särskilt husiternas kung, Jiri z Poděbrady, ärade kyrkan genom att placera den heliga gyllene kalken här. År 1621 smältes dock kalken ner för att bli till en bild av Jungfru Maria.

Den som besöker kyrkan ska absolut stanna och titta på de två spirorna. Det som vid första anblicken ser symmetriskt ut är vid närmare eftertanke helt olika. Detta är ett annorlunda drag i den gotiska stilen, vars bakomliggande syn ville att både det manliga och det kvinnliga skulle visas i världen.

Týnkyrkan bjuder också på fler sevärdheter. Ovanför entrén, mellan spirorna, finns den ovannämnda bilden av Jungfru Maria i rent guld. På kyrkans norra sida finns en portal från slutet av 1390-talet som visar sirliga scener ur Kristi lidande. Inuti finns det bland annat gotiska statyer från Golgata och en predikstol från 1400-talet. Här ligger också den berömda danska astronomen Tycho Brahe begravd.

Kyrkan är endast öppen vid gudstjänsterna. Tiderna kan vara oregelbundna, se anslag i närheten av kyrkan.


Adress: Tynska 11, Praga, Bohemia, Prag

  • Karta - Hitta HitKommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.