Hem » Sevärdheter » Karlsbron

Karlsbron

Fler Bilder

Karlsbron är kanske Prags mest kända symbol. Vem har inte sett ett vykort med en vacker gotisk bro som draperar Moldaufloden? Den 520 m långa bron är en del av Kungsvägen och ett mycket omtyckt turisttråk. Idag finns det gott om mindre gatuförsäljare och porträttmålare här. Karlsbron blev ett nationellt minnesmärke 1962 och i samband med det stängdes den för all motorburen trafik.

Bron heter Karluv Most på tjeckiska och är döpt efter kejsar Karl IV. Han tog initiativ till att bron byggdes år 1357. Bron ersatte därmed den bortsköljda Juditbron, vars stenrester finns återanvända i Karlsbron. Själva materialet till bron var kanske typisk för 1300-talet: stenar varvades med murbruk och en blandning av ägg, mjölk, kalk, vin och mjöl. Sägnen säger i alla fall att denna fantastiska blandning skulle göra bron starkare och få den att stå emot förstörelse.

På 1700- och 1800-talet lades 30 helgonstatyer till; de kantar idag brons räcken. Statyerna föreställer framför allt de biskopar och domprostar som har verkat i Prag. Andra är helgon som vakar över staden. En av dem mest kända statyerna, rent konstnärligt sett, är kanske den av Sankta Luitgard. Matthias Braun tillverkade detta verk i brons redan vid 16 års ålder.

På båda sidorna av bron finns det torn som ska syfta till att förstärka försvaret. För Sverige har de en extra symbolisk betydelse – det var här, på den östra sidan av Karlsbron, som den svenska armén fick ge sig slagen under det trettioåriga kriget. Den 25 juli 1648 är den svenska armén besegrad och Prags gamla stadskärna är därmed fri. Under sommaren är tornen öppna för besökare.


  • Karta - Hitta HitKommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.