Hem » Sevärdheter » Vysehrad

Vysehrad

Vyšehrad kallas för slottet på höjden och kanske Prags mest betydande och mystiska födelseplats. Sägnen berättar att hövdingen Krok på 600-talet lät uppföra en borg på platsen där slottet ligger idag. Hans dotter och den kommande härskarinnan Libuše spådde att det en gång i tiden skulle finnas en storslagen stad just här. Vid denna tid fanns det gott om slaviska befolkningsgrupper i området men utgrävningar har bevisat att den första byggnaden på denna plats inte byggdes förrän runt 900-talet. Staden växte dock långsamt till sig och redan på 1000-talet fanns det en befäst borg här.

Genom åren byggdes slottet ut, till samt reparerades i åtskilliga omgångar. Inte alla kungar eller kejsare har valt att hålla komplexet i skick och emellanåt har det helt enkelt förfallit. En brand på mitten av 1200-talet förstörde flertalet byggnader, krigen som har härjat i området har tidvis förvandlat Vyšehrad till ett område av ruiner.

Vratislav II byggde på sent 1000-tal flera kyrkor på området och många av dem går än att beundra idag. Mest kända är kanske Laurentiuskyrkan samt Sankt Martins rotunda, som idag är Prags äldsta byggnad. Under Karl IV styre på 1300-talet uppfördes ett palats i anslutning till slottet. Kyrkogården gjordes 1869 om till den nationella kyrkogården och idag ligger över 600 berömda personligheter begravda här.

Slottskomplexet symboliserar idag Prags storhetstid genom olika århundraden och är öppen för allmänheten året om. Från den grönskande parken har besökaren en fantastisk utsikt över hela Moldaudalen. De många byggnaderna och salar hyser permanenta utställningar, bland annat över vilka som finns begravda på kyrkogården, om arkitekturhistorien som präglar Vyšehrad och över fästningen och försvarsanordningen. Utöver detta finns det tillfälliga och vandringsutställningar att besöka.


Adress: K rotundě, 12800 Prag

  • Karta - Hitta HitKommentera

Namn: *
Email: *
Din e-post kommer ej publiceras.
Kommentar: *
Validering: *
Fyll i bokstäverna i rutan.